Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

donderdag 22 mei 2025

20:00 - 23:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Mark Slinkman
Toelichting

Dit is een concept-agenda.

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Mededelingen en trekking stemcijfer
  3. 3
    Vaststellen van de agenda
  4. 4

    Gelegenheid voor het publiek  om in te spreken over geagendeerde onderwerpen.
    Insprekers kunnen zich tot 12.00 uur op de dag van de vergadering melden bij de griffie (griffie@bergendal.nl).

  5. 5

    Onderstaande moties waren oorspronkelijk geagendeerd voor de vergadering van 17 april, maar zijn doorgeschoven naar deze vergadering.

  6. 5.a

    Moties

    Soort   Nummer Titel
    Moties 2025-M007 Grenspark Sint Jansberg - Reichswald
  7. 5.b

    Moties

    Soort   Nummer Titel
    Moties 2025-M008 Kringloopwinkel Groesbeek
  8. 5.c

    Moties

    Soort   Nummer Titel
    Moties 2025-M010 Betaalbare basis voor iedereen
  9. 6
    Hamerstukken
  10. 6.a

    Gemeenten zijn verplicht om uiterlijk in 2027 een participatieverordening te hebben. In deze verordening staat hoe inwoners bij het gemeentelijk beleid en plannen worden betrokken. En hoe de gemeente inwoners helpt als zij zelf plannen of ideeën hebben. In Berg en Dal vinden we participatie (meedoen) erg belangrijk. Er wordt daarom in Berg en Dal al gewerkt met een Nota Participatie "Samen maken we Berg en Dal". Daarin staat dat we samen de gemeente mooier maken. Ieder vanuit zijn eigen rol, kennis, positie en ervaringen. Deze nota is als basis gebruikt om de participatieverordening te maken. De raad wordt gevraagd om de verordening goed te keuren.

    Raadsvoorstellen

    Soort   Nummer Titel
    Raadsvoorstellen 2025-B030 Vaststellen participatieverordening
  11. 6.b

    De reconstructie Gooiseweg - Zuid gaat over de reconstructie van 7 straten in Groesbeek. Samen met buurtbewoners is gekeken naar ervaringen en problemen met de wegen in de wijk. Er zijn ook zorgen over de parkeerdruk. Er is een ontwerp gemaakt en berekend hoeveel de aanpassingen kosten. Er was 2,4 miljoen euro beschikbaar voor dit project. De kosten vallen hoger uit, blijkt uit nieuwe berekeningen. De raad wordt gevraagd om 1.480.000 euro extra beschikbaar te stellen.

    Raadsvoorstellen

    Soort   Nummer Titel
    Raadsvoorstellen 2025-B032 Reconstructie Gooiseweg-Zuid
  12. 6.c

    De bedoeling van de opgave "Verduurzamen gebouwde omgeving (aardgasvrij)" is dat de gemeente Berg en Dal in 2050 (maar het liefst in 2040) aardgasvrij is. Om hier voor te zorgen wordt onder andere gewerkt aan het isoleren van gebouwen, zodat het energieverbruik zo laag mogelijk is. De gemeente wil gebouweigenaren financieel kunnen helpen om de opgave uit te voeren. Hiervoor is de verordening "Isoleren, Doe-het-zelf" gemaakt. Deze verordening zorgt er voor dat doe-het-zelvers isolatiematerialen kunnen kopen om hun woning te verduurzamen. De doe-het-zelvers kunnen hier een subsidie van maximaal 2000 euro voor krijgen. De raad wordt gevraagd om deze verordening goed te keuren.

    Raadsvoorstellen

    Soort   Nummer Titel
    Raadsvoorstellen 2025-B033 Subsidieverordening Isoleren, Doe-het-zelf
  13. 6.d

    De raad is in 2019 akkoord gegaan met deelname aan het Stimuleringsfonds Toekomstbestendig Wonen Gelderland. Hieruit kunnen duurzaamheidsleningen worden betaald. Door deze lening kunnen particuliere woningeigenaren meer duurzame energie opwekken en krijgen zij een lagere energierekening. Sinds maart 2025 kunnen ook Verenigingen van Eigenaren (VvE's) een duurzaamheidslening aanvragen. Er zijn onlangs twee aanvragen van VvE's ontvangen voor een lening. Maar in het huidige potje zit niet voldoende geld. De raad wordt daarom gevraagd om 2,5 miljoen euro extra budget beschikbaar te stellen. Zo kan de gemeente leningen blijven verstrekken aan woningeigenaren en VvE's.

    Raadsvoorstellen

    Soort   Nummer Titel
    Raadsvoorstellen 2025-B036 Extra budget Toekomstbestendig Wonen lening
  14. 6.e

    Het asfalt in de Mesdagweg, Jacob Marisweg en Van Ostadeweg in Groesbeek moet worden vervangen. De raad heeft er eerder al voor gekozen om deze wegen opnieuw in te richten. Er is geld beschikbaar gesteld voor de werkzaamheden, maar dit blijkt niet voldoende. De kosten vallen volgens nieuwe berekeningen hoger uit. De raad wordt daarom gevraagd om 565.000 euro extra beschikbaar te stellen, zodat na de zomer gestart kan worden met de uitvoering.

    Raadsvoorstellen

    Soort   Nummer Titel
    Raadsvoorstellen 2025-B037 Extra krediet herinrichting Mesdagweg e.o. Groesbeek
  15. 6.f

    In de gemeente Berg en Dal zijn al een paar jaar verhuiscoaches actief. Zij zorgen voor passend wonen van ouderen in de sociale huur. Soms is het het beste om te verhuizen. In dat geval kan een verhuisvergoeding worden aangevraagd, die door de provincie wordt betaald. De verhuiscoach en de vergoeding zorgen er voor dat ouderen eerder verhuizen dan dat wanneer deze regeling er niet was. Een oudere laat een grote woning achter, waar een gezin in kan wonen. De oude woning van het gezin kan vervolgens worden bewoond door een starter. Dit is dus goed voor de doorstroming. Vanaf dit jaar worden er geen vergoedingen meer uitbetaald door de provincie. Volgend jaar stopt ook de verhuiscoach. De gemeente wil met een “verordening verhuisvergoeding” er voor zorgen dat de regeling in Berg en Dal toch mogelijk blijft. De raad wordt gevraagd om de verordening goed te keuren.

    Raadsvoorstellen

    Soort   Nummer Titel
    Raadsvoorstellen 2025-B038 Vervolg verhuiscoach en Verordening verhuisvergoeding
  16. 6.g

    Er is bij de gemeente een vraag binnen gekomen om op de locatie Molenweg 17 in Groesbeek, 11 appartementen te bouwen. Het pand wordt nu tijdelijk gebruikt als kantoor. De aanvraag van de omgevingsvergunning past niet binnen het Omgevingsplan, maar de gemeente kan van het Omgevingsplan afwijken. De gemeenteraad heeft eerder besloten dat het college bij sommige bouwplannen eerst een bindend advies aan de raad moet vragen. Bijvoorbeeld als er binnen de bebouwde kom (netto) meer dan vijf woningen worden gebouwd. De raad wordt gevraagd om het college te adviseren om de vergunning te verlenen.

    Raadsvoorstellen

    Soort   Nummer Titel
    Raadsvoorstellen 2025-B034 Bindend advies herontwikkeling Molenweg 17 Groesbeek
  17. 6.h

    De aanleiding voor de evaluatie van het vergadermodel is de wens van de gemeenteraad om na tien jaar het huidige vergadermodel kritisch te bekijken en te beoordelen of het nog steeds goed werkt. De gemeenteraad staat voor de uitdaging om in een steeds ingewikkeldere wereld zijn kaderstellende, controlerende en volksvertegenwoordigende rol zo goed mogelijk te vervullen. Mensen willen ook meer openheid en betrokkenheid bij de politiek. Het onderzoek, uitgevoerd door de griffie in samenwerking met een raadswerkgroep, heeft gezorgd voor aanbevelingen. De raad wordt gevraagd om die over te nemen.

    Raadsvoorstellen

    Soort   Nummer Titel
    Raadsvoorstellen 2025-B035 Aanbevelingen vergadermodel gemeenteraad Berg en Dal
  18. 6.i

    Met het Regionaal Programma Werklocaties (RPW) maken 16 gemeenten in de Groene Metropoolregio (GMR) elke vier jaar afspraken over de programmering van werklocaties (bedrijventerreinen, kantoren en detailhandel). In het nieuwe RPW worden hier afspraken over campussen aan toegevoegd. Vorig jaar hebben de gemeenteraden in de regio een reactie (zienswijze) op het concept RPW in kunnen dienen. De reacties zijn nu verwerkt in het definitieve document. De raad wordt gevraagd om het RPW goed te keuren.

    Raadsvoorstellen

    Soort   Nummer Titel
    Raadsvoorstellen 2025-B040 Vaststellen Regionaal Programma Werklocaties (RPW) 2025-2028
  19. 6.j

    Sinds de jeugdzorg op 1 januari 2015 naar de gemeenten is gegaan, is er steeds meer vraag naar jeugdzorg en wordt de zorg zwaarder. In 2023 hebben het Rijk en de VNG afspraken gemaakt om de jeugdzorg te verbeteren en de financiële problemen van gemeenten op te lossen. Dit is een belangrijk onderwerp, omdat het gaat om goede zorg voor kwetsbare kinderen en de financiën van de gemeente Berg en Dal. De Rekenkamer wil in het onderzoek niet alleen terugkijken, maar ook de nieuwe afspraken meenemen. De raad wordt gevraagd om de conclusies uit het rapport te onderschrijven en de aanbevelingen over te nemen.

    Raadsvoorstellen

    Soort   Nummer Titel
    Raadsvoorstellen 2025-B039 Conclusies en aanbevelingen Rekenkameronderzoek naar jeugdzorg
  20. 7
    Bespreekstukken
  21. 7.a

    De gemeente Berg en Dal heeft een plan gemaakt voor de huisvesting van scholen van 2025 tot 2040. Dit plan heet het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP). Het doel is om goede en duurzame schoolgebouwen te maken. De gemeente is namelijk verantwoordelijk voor (vervangende) nieuwbouw en uitbreiding van scholen. Het plan is samen met onderwijsbesturen en kinderopvangorganisaties gemaakt en wordt iedere 4 jaar bijgewerkt. Er is ook geld nodig voor nieuwe gebouwen, zoals voor de Sint Maartenschool en Kindcentrum Op de Horst. De raad wordt gevraagd om het plan goed te keuren en het geld beschikbaar te stellen.

    Raadsvoorstellen

    Soort   Nummer Titel
    Raadsvoorstellen 2025-B031 Vaststellen IHP 2025-2040 - Integraal Huisvestings Plan
  22. 8

    Ingekomen stukken worden niet inhoudelijk besproken. De raad neemt een besluit over de afdoening van de stukken.

  23. 8.a

    Ingekomen stukken

    Soort   Nummer Titel
    Ingekomen stukken 01 Aankondiging onderzoek naar handhaving openbare ruimte in Berg en Dal
    Ingekomen stukken 03 Afhandeling zienswijze Omgevingsvisie Berg en Dal
    Ingekomen stukken 11 Artikel Het lijkt wel eerder voorjaar te worden
    Ingekomen stukken 08 Bekendmaking beoogd directeur fusieorganisatie ODRN-ODRA
    Ingekomen stukken 27 Bestemmingsplan Leuth-Noord - verlenging uitspraak
    Ingekomen stukken 06 Brief Kringloop
    Ingekomen stukken 07 Brief lokale politieke partijen: prioriteit aan speelruimte en speelkansen voor kinderen in uw gemeente
    Ingekomen stukken 18 BVO DRAN Aanbiedingsbrief Voorlopige Jaarstukken 2024
    Ingekomen stukken 20 BVO DRAN Raadsinformatiebrief instroom- en wijzigingsmomenten 2025
    Ingekomen stukken 04 GMR Koersdocument Regionaal Mobiliteits Programma 2030
    Ingekomen stukken 12 Informatie over werving- en selectieprocedure kandidaat-raadsleden
    Ingekomen stukken 21 Input ten behoeve van verkiezingsprogramma's Gemeenteraadsverkiezingen 2026 - gezond opgroeien
    Ingekomen stukken 22 Investeer in bomen - bespaar kosten op gezondheid, riolering en klimaatadaptie
    Ingekomen stukken 10 Inzet VNG voor overhedenoverleg
    Ingekomen stukken 16 Klanttevredenheidsonderzoek (KTO) vraagafhankelijk vervoer jaarrapportage 2024
    Ingekomen stukken 13 Koester de schuldhulp door vrijwilligers in uw gemeente
    Ingekomen stukken 25 Lokale verkiezingen voorbeeldteksten inzake basisinkomen
    Ingekomen stukken 23 Motie meer taken meer knaken - gemeente Leudal
    Ingekomen stukken 14 Nieuwsbrief Netwerk Weerbaar Bestuur - special integriteit en weerbaarheid ri. GR 2026
    Ingekomen stukken 02 Onderzoek lokaal Armoedefonds - Stijging van armoede te zien in praktijk
    Ingekomen stukken 17 Onderzoek toezicht en handhaving energiebesparingsplicht
    Ingekomen stukken 24 Ontgrondingsvergunning Stroombaan 1 - verlenging uitspraak met 6 weken
    Ingekomen stukken 15 Onverantwoord besluit bevriezen huren zet woningzoekenden op achterstand
    Ingekomen stukken 09 Reactie WMG op aangepast raadsvoorstel Water Centrum Groesbeek
    Ingekomen stukken 05 Reactie zienswijzen Kadernota ODRN 2025 2026
    Ingekomen stukken 19 Stroomuitval door sabotage aan windturbines op zee
    Ingekomen stukken 26 Verkiezingsprogramma gemeentelijk beleid suïcidepreventie - 113
    Ingekomen stukken 28 Zes voorstellen voor een vitale binnenstad en sterke lokale economie
  24. 8.b

    Ingekomen stukken

    Soort   Nummer Titel
    Ingekomen stukken 05 Begrotingscirculaire 2026
    Ingekomen stukken 07 Formele klacht grafschennis PG-1191
    Ingekomen stukken 06 Huurbevriezing voor woningcorporaties - Oosterpoort
    Ingekomen stukken 08 Huurbevriezing voor woningcorporaties - Waardwonen
    Ingekomen stukken 03 Jaapie-Award
    Ingekomen stukken 04 Passend en veilig leerlingenvervoer - verzoek om ondertekening initiatief
    Ingekomen stukken 01 Zienswijze 1 beoogde woningbouwlocatie De Horst
    Ingekomen stukken 02 Zienswijze Toetsingskader kleinschalige woningbouw
  25. 8.c

    Ingekomen stukken

    Soort   Nummer Titel
    Ingekomen stukken 02 GMR Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Regio Arnhem-Nijmegen
    Ingekomen stukken 04 MARN Jaarrekening 2024, begroting 2026, maarjarenraming 2026-2029
    Ingekomen stukken 01 MGR RvN Ontwerpbegroting 2026 en ontwerpjaarrekening 2024
    Ingekomen stukken 03 ODRN Aanbiedingsbrief financiële stukken, concept-wijziging I begroting 2025 en conceptbegroting 2026
  26. 8.d
    Ander behandelvoorstel
  27. 9

    Door het college ter kennisname aan de raad toegezonden schriftelijke informatie.

    Informatienota's en memo's

    Soort   Nummer Titel
    Informatienota's en memo's 2025-I023 Begeleidende notitie bij aanbieding concept-verslag Thematafelavond
    Informatienota's en memo's 2025-I022 Inkoop Wmo dagbesteding 2026
    Informatienota's en memo's 2025-I021 Integraal Verkeersplan Beek - Berg en Dal
    Informatienota's en memo's 2025-I020 Jaaroverzicht Sportstimulering Berg en Dal 2024
    Informatienota's en memo's 2025-I025 Jaarverantwoording toezicht en handhaving kinderopvang 2024
    Informatienota's en memo's 2025-I026 Regionale Ontwikkelagenda Inclusief Onderwijs
    Informatienota's en memo's 2025-I024 Samenvatting Midterm review coalitieplan 2022-2026
    Informatienota's en memo's 2025-I027 Voortgang onderzoek belastingtaken
  28. 10

    Informatienota's en memo's

    Soort   Nummer Titel
    Informatienota's en memo's 2025-I023 Begeleidende notitie bij aanbieding concept-verslag Thematafelavond

    Vergaderverslagen

    Soort   Titel
    Vergaderverslagen   Verslag raadsvergadering 17 april 2025
  29. 11

    Gelegenheid voor portefeuillehouders om de raad te informeren over over actuele onderwerpen.

  30. 12

    Gelegenheid voor raadsleden om mondelinge vragen te stellen over actuele onderwerpen die niet op de agenda staan.

  31. 13

    Gelegenheid voor mededelingen van vertegenwoordigers in gemeenschappelijke regelingen en deelnemers aan werk- en klankbordgroepen

  32. 14
    Sluiting